Pearl Jam obeležava 30.godina postojanja albumom “MTV Unplugged”

Legendarni MTV Unplugged koncert koji su Pearl Jam izveli 1992. godine, po prvi put je dostupan na svim digitalnim servisima od juče, 22.oktobra. Time se obeležava 30. godina od prvog nastupa grupe Pearl Jam (22.10.1990.). Datum reizdanja na vinilnom formatu će se naknadno potvrditi.

Formiranju benda Pearl Jam kumovao je tragično nastradali Chris Cornell, frontmen grupe Soundgarden. Kada je njegov bivši cimer i frontmen grupe Mother Love Bone, Andrew Wood, izvršio samoubistvo, Cornell je angažovao dva člana benda da mu pomognu u projektu posvećenom Woodu. Tako je nastao Temple of the Dog. Za potrebe pesme “Hunger Strike”, Cornell je pozvao tada relativno nepoznatog pevača Eddie Veddera, pridružio im se Mike McCready. Istoimeni album Temple of The Dog postao je kultni album svih ljubitelja grunge zvuka a istovremeno je bio ključni okidač za nastanak grupe Pearl Jam.

CD izdanje “Pearl Jam MTV Unplugged”  izašlo je danas, 23.oktobra, dok je DVD MTV Unplugged prethodno već objavljen, kao dodatak  deluks izdanju albuma “Ten” (reizdanje na disku 2009, na vinilu 2019). Vinilno izdanje legendarnog albuma izaći će naknadno.

Samo tri dana nakon završetka njihove prve turneje po Americi, članovi Pearl Jam su se uputili u Njujork da bi pesme sa svog debi albuma “Ten”(EPIC/Menart), izveli u ogoljenom, akustičnom izdanju. Debi album “Ten” postao je jedan od najvećih rock albuma ikada a  sam unplugged nastup Pearl Jam, uz onaj koji su uradili Alice In Chains, spada u najbolje momente MTV istorije. Svih sedam pesama koje su izvedene i emitovane na nastupu Pearl Jam MTV Unplugged uvrštene su na digitalno i CD izdanje koje će se pojaviti, 22. odnosno 23.oktobra.

 

Pearl Jam MTV Unplugged

1. Oceans

2. State Of Love And Trust

3. Alive

4. Black

5. Jeremy

6. Even Flow

7. Porch

Još jedna od zanimljivosti vezanih za ovaj jubilej je i to da će You Tube kanal, počevši od 29.oktobra, 72 sata slobodno emitovati unplugged koncert Pearl Jam.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.