Dašak Mediterana na novom albumu Mimika Orchestra „Altur Mur“

Mimika

Mimika Orchestra je objavila 4. studijski album „Altur Mur“ (“Hram mora”, na izumrlom veljotskom jeziku sa ostrva Krk).

 

U stvaranju albuma je učestvovao orkestar od dvadeset dva muzičara predvođen svestranim muzičarem Makom Murtićem. 

Novi konceptualni album „Altur Mur“ (Rika Muzika/Menart) je najavljen sa dva singla „Fondo“ i „Thalassa“!

MimikaOvim albumom, Mimika Orchestra, koju su pre 11 godina u Londonu osnovali kompozitor Mak Murtić i vokalistkinja Maja Rivić, vas vodi  na putovanje u izgubljenu dušu Mediterana. Zaronite u tajnu maglu nošenu “tim asimetričnim balkanskim ritmovima, zidom limene muzike iz ogromne duvačke sekcije” (Musicdeli, 2016.) i usudite se da probudite osećaje ljubavi, smrti i postojanja uhvaćene u prolaznosti vremena. Autor muzike, Mak Murtić, kaže da je album vizija nepostojećeg mesta na Mediteranu, gde se prepliću kulturna i lična reinvencija.

Mak Murtić je počeo da istražuje ritmove i mediteranske jezike još pre tri godine kako bi pripremio ovaj album i sa orkestrom vas poveo na putovanje u davno izgubljenu dušu Mediterana. 

Tekstove je pisala Marta Kolega u sklopu kreativne saradnje sa Makom, od začetaka istraživanja raznih stilova Mediterana i njegove kulturne isprepletenosti, do poezije ljubavi, smrti i egzistencije:

“Kreiranje tekstova za “Altur Mur” je bilo putovanje jadranskim ostrvima, atmosfera, način ponašanja, jezik, životni stil, pogledi na svet. Skupila sam fraze koje imaju jak zvuk, neobičnu sliku, neobičnu lepotu, i uklopila sam ih da ispričaju priču o (izgubljenoj) duši, pojedincu koji pokušava da pronađe svoj put u ovom svetu, priču koja odjekuje Odiseju i nosi isti slani miris mora, i kolebljiv osećaj da ne znaš tačno kuda ideš“, otkriva Marta.

Mimikin drugi singl sa novog albuma, Thalassa (eng. The Sea), pesma je o utapanju sablasnog tela bivšeg ljubavnika u dubini mora sećanja, dramatično kaže Mak i nastavlja da objašnjava  kako se album udaljava od vizije mediteranskog krajolika pretvara u večnu gozbu, pa završava Thalassom, trenutkom utapanja pod morem, gde se emocije naših protagonista osećaju samo kao daleka sećanja na davno nestala vremena i ljubavi.

Za Martu je ovo pesma koju pokreću morske oseke. More (thalassa) u ovoj je pesmi mitska pokretačka snaga koja pokreće sićušnog plivača, koji mu se potpuno predaje.

MimikaViše o Mimika Orchestru:

Mimika Orchestra je svirala na mnogim renomiranim festivalima, među kojima su:

London Jazz Festivals 2012/14/15, Love Supreme Jazz Festival 2014 (Pobednici Jazz FM Discovery takmičenja), Latitude Festival, Olympic & Paralympic Festival, i londonskim dvoranama kao što su: The Vortex Jazz Club, Bussey Building, RichMix, PizzaExpress Jazz Club, Union Chapel, and Courtyard Theatre. Emitovani su i na BBC radiju, Jazz FM, Worldwide FM, kao i mnogim radio stanicama širom Evrope.

Diskografija:

Mimika Orchestra – Divinities of the Earth and the Waters (PDV Records, Zagreb, Croatia, 2018.)

Mimika Orchestra – A Place Glowing a Brilliant Red (World Local Records, London, UK, 2015.)

Mimika Orchestra – From Scratch to Structure (World Local Records, London, UK, 2012.)

 

Evo šta o Mimika Orchestru kažu relevantni mediji:

.                  JAZZIN,2022

“Mimika are far more than a conventional big band; the territory they inhabit is closer to Sun Ra’s Arkestra, with a large and constantly shifting membership, a devotion to science fiction, fantasy and folklore, strange theatrical make-up and costumes.”

·                  London Jazz News, 2018

“They are an astonishing band in the live arena and present a unique sound that you could not find anywhere else in the world. ”

·                  TimeOut.com, 2019

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.