JEAN-MICHEL JARRE predstavlja soundtrack AMAZONIA

Jean-Michele Jarre

JEAN-MICHEL JARRE je kreirao soundtrack za sveobuhvatnu izložbu fotografija ‘AMAZÔNIA’, čiji je autor proslavljeni brazilski umetnik i fotožurnalista SEBASTIÃO SALGADO.

Izložba se otvorila 7.aprila  Parizu (PHILHARMONIC PARIS) a zatim će putovati po svetu (Južna Amerika, Rim i London).  SOUNDTRACK će biti objavljen na  CD i VINYL formatima, dok će binauralna verzija biti dostupna digitalno .

Pionir elektronske muzike,  Jean-Michel Jarre, komponovao je i snimio muzički skor u trajanju od pedeset dva minuta za postavku  ‘Amazônia’, čiji autor je nagrađivani umetnički fotograf i filmski stvaralac Sebastião Salgado. U pitanju je izložba sa preko dve stotine  fotografija i video zapisa, čija tema je brazilska Amazonija. Salgado je šest godina radio na ovim fotografijama, putovao po Amazoniji i kamerom beležio prašumu, reke, planine i narod koji tamo živi. Ideja izložbe je da se obrati pažnja na budućnost ugroženog biodiverziteta i mesto čoveka u sadašnjem svetu.

Prateća muzika koju je kreirao Jarre je simfonijski svet koji će voditi posetioce izložbe kroz predstavljeni svet. Kombinujući elektroniku i orkestarsku muziku sa autentičnim zvucima prirode Amazona. Posebna poslastica je što je skor snimljen kao binauralan audio, da bi slušaoci imali sveobuhvatni istinski osećaj. Osim binauralnog digitalnog albuma, ‘Amazônia’ će se pojaviti na CD i LP formatu.

Jean-Michele JarreO projektu ‘Amazônia’, Jean-Michel Jarre je izjavio:

“Želeo sam da izbegnem etnomuzikološki pristup ili pravljenje puke pozadinske muzike. Zato sam osmislio svojevrsni muzički alat od izabranih elektronskih i orkestralnih deonica namenjenu rekreiranju pravih zvukove prirode kojima sam dodao zvukove okoline i na kraju etničke izvore, glasove, pesme, instrumente koje sam proučavao u ženevskom Etnografskom muzeju i sve  to inkorporirao u muziku. Amazonu sam prišao sa poštovanjem, na poetičan i impresionistički način. Odabrao sam vokale u njihovoj evokativnoj dimenziji, umesto da pokušam da budem veran određenoj etničkoj grupi. Činilo mi se zanimljivim da izmaštam prašumu pa je i sama muzika duboko imaginativna. Ova muzika takođe evocira oblik nomadizma, kao da se zvuci pojavljuju i nestaju tokom migracije. Bilo je potrebno vratiti se principima orkestracije zvukova prirode, početi od zvukova koji se nasumično nižu, ali koji mogu sastaviti sklad ili disonancu. I kao u svakoj simfoniji, delo ima svoje trenutke harmonije, ali i napetosti”.

Jean-Michel Jarre je imenovan za ambasadora UNESCO-a 1993. godine i od tada je bio uključen u brojne projekte koji su se bavili tolerancijom i pluralizmom u kulturi kao i  zaštitom prirode i životne sredine. Vezano za projekat Amazônia, Jarre je aktivno sarađivao sa ženevskim etnografskim muzejom (MEG), u cilju da se na najautentičniji način predstavi zvučni identitet prašume i naroda koji je nastanjuje.

Nakon izlaganja u Philharmonie de Paris, u Parizu, izložba će obići nekoliko svetskih metropola, São Paulo, Rio de Žanerio, Rim i London.

U našoj online prodavnici možete pronaći njegova najprodavanija izdanja,

Preporučujemo da pročitate

Nema komentara, budite prvi koji će dodati komentar!


Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.