Yelena Petošević objavila spot za pesmu “Eko”

Yelena

Pesma “Eko” se nalazi na Yeleninom aktuelnom albumu “Svrati kod mene”!

 

YelenaYelena je autor  muzike i teksta pesme „Eko“,  dok  aranžman  i produkciju potpisuje Voja Aralica, koji je ujedno i producent albuma, „Svrati kod mene“(Menart).

 O pesmi „Eko“ Yelena Petošević kaže:

“Ekološka pesma” je nastala pre više od deset godina, kada sam se vratila iz Belgije sa idejom da se trajno nastanim u Srbiji. Nakon 16 godina života u Belgiji i Engleskoj stekla sam naviku da recikliram sav otpad od plastike, papira, baterija i garderobe. Međutim, po povratku u Beograd, javila mi se izvesna nelagodnost kad sam shvatila da svo to smeće nemam gde da bacim osim u jednu istu kantu/kontejner.

EkoU Srbiji primećujem i jedan drugi možda još i veći problem, a to je potpuni nedostatak kolektivne svesti i odgovornosti prema našem okruženju, gradu, prirodi. Imam utisak da jednu neverovatno dragocenu, prelepu zemlju uzimamo zdravo za gotovo i puštamo da propada, kao neko siroče o kojem niko ne želi ili ne ume da se stara. Ne cenimo je i ne čuvamo.

Pored ovog pogleda iz gornjeg rakursa, iz “ptičije perspektive”, taj nedostatak kolektivne svesti primećuje se i na mikro planu: u samim zgradama u kojima živi veći broj stanara niko ne želi da preuzme svoj deo odgovornosti prema zajedničkom prostoru kao što su dvorište, lift, hodnici zgrade. Tako je nastala  prva strofa, “čista ti je posteljina, al’ ti smrdi okolina…”

EcoGlavna lokacija spota je bila okolina Bečeja, tačnije deponija Botra (Potisje, Bečej),  a sinopsis je osmislila Yelena želeći da prikaže upravo nedostatak kolektivne svesti i odgovornosti prema okolini i prirodi uopšte.

U igranom spotu, koji pokazuje sve lepote prirode, ali i strahotu ljudske nebrige, pojavljuje se animirana ribica koja apeluje da promenimo navike dok još nije kasno.

Album „Svrati kod mene“ je u prodaji, a možete ga slušati i digotalno na linku: Yelena – Svrati Kod Mene (bfan.link)

 

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.