Album “A Tribute to Ryuichi Sakamoto -To The Moon And Back” izaći će 2. decembra

Ryuichi

Proslavljeni japanski kompozitor, pijanista, pevač, producent i glumac, RYUICHI SAKAMOTO ove godine (17.01.) proslavio je 70. rođendan i tim povodom  najavljen je izlazak  albuma A TRIBUTE TO RYUICHI SAKAMOTO – TO THE MOON AND BACK ( Milan Records/Sony Music).

 

U pitanju je kolekcija Sakamotovih pesama u izvođenju njegovih saradnika, prijatelja i obožavalaca, među kojima su THUNDERCAT, DEVONTÉ HYNES, HILDUR GUÐNADÓTTIR, THE CINEMATIC ORCHESTRA, DAVID SYLVIAN, ELECTRIC YOUTH, ALVA NOTO. Album će se u prodaji pojaviti 2.decembra.

Vodeći singl sa albuma je “Thousand Knives” koju izvodi američki umetnik Thundercat.Preuzimajuči naslovnu numeru sa debitantskog EP ostvarenja Rijuičija Sakamotoa, “Thousand Knives”, Thundercat pretvara desetominutni sintpop instrumental u elegantnu funk-soul baladu u kome se čuje karakterističan zvuk Moog sintisajzerskog basa i nenaglašeni R&B vokali.

Osmišljen od strane kreativnog Sakamotovog tima i Milan Records, A TRIBUTE TO RYUICHI SAKAMOTO – TO THE MOON AND BACK je kompilacija koja uključuje umetnike različitih generacija i žanrova, od kojih svako ponaosob ima posebnu vezu sa autorom.

Od savremenih obožavalaca Sakamotovog rada, kao što su Thundercat, Devonté Hynes i Hildur Guðnadóttir (kompozitorka muzike za seriju “Chernobyl”za koju je dobila nagradu Emi, kao i muzike za filma “Joker” za koji je nagrađena Oskarom i Bafta nagradom), do njegovih dugogodišnjih saradnika kao što su: David Sylvian, Alva Noto, Cornelius, Fennesz, ali i njegovih ličnih favorita poput Lim Giong, Gabriel Wek, 404 zero na koje je autor direktno umetnički uticao.

Uz potpuni pristup muzičarevom opsežnom katalogu solo izdanja i filmskih partitura, svaki izvođač na ovom albumu lično je odabrao svoj doprinos i pružio jedinstveni pogled na Sakamotove originale.

Rezultat je kolekcija koja odražava mnoge dimenzije Sakamotove karijere, od žanrovske raznovrsnosti koje je on prošao svojim delima do kontinuiranog nasleđa njegove muzike u radovima umetnika različitih profila.

RyuichiA TRIBUTE TO RYUICHI SAKAMOTO – TO THE MOON AND BACK-redosled pesama:

  1. Walker – Lim Giong – Follow The Steps Remodel
  2. Grains (Sweet Paulownia Wood) – David Sylvian Remodel
  3. Thousand Knives – Thundercat Remodel
  4. Merry Christmas Mr. Lawrence – Electric Youth Remodel
  5. Thatness and Thereness – Cornelius Remodel
  6. World Citizen I Won’t Be Disappointed – Hildur Guðnadóttir Remodel
  7. The Sheltering Sky – Alva Noto Remodel
  8. Amore – Fennesz Remodel
  9. Choral No. 1 – Devonté Hynes Remodel (featuring Emily Schubert)
  10. DNA – The Cinematic Orchestra Remodel
  11. With Snow and Moonlight – snow, silence, partially sunny – Yoshihide Otomo Remodel
  12. Forbidden Colors – Gabrial Wek Remodel
  13. The Revenant Main Theme – 404.zero Remodel

RYUICHI SAKAMOTO

Ryuichi Sakamoto je rođen u Tokiju 1952. godine, a muzičku karijeru započeo studirajući na tokijskom umetničkom univerzitetu  I istovremeno radeći kao studijski muzičar, aranžer i producent. Prvi veliki uspeh doživeo je kada je zajedno sa Haruomi Hosono i Yukihiro Takahashi osnovao legendarnu grupu Yellow Magic Orchestra, koja je bila jedna od pionira elektronskog zvuka i ne samo da je uspehom prevazišla granice Japana, već je imala veliki uticaj na mnogobrojne svetske muzičare. Nakon YMO, Sakamoto je nastavio solo karijeru, radeći uglavnom ekperimentalnu elektronsku muziku, koju je započeo EP izdanjem “Thousand Knives”. Nakon drugog albuma, “B-2 Unit” počeo je da sarađuje sa internacionalnim umetnicima, a našoj publici je najviše poznat po saradnji sa Dejvidom Silvijenom. Kao producent sarađivao je sa brojnim muzičarima, među njima su Thomas Dolby i Aztec Camera. Sakamoto je do sada objavio 22 solo albuma.

Sakamoto komponuje muziku za film i dobitnik je Oskara, Gremija, 2 Zlatna globusa i BAFTA nagrade. Za film “Merry Christmas Mr.Lawrence”(1983), u kome je glavnu ulogu imao David Bowie, Sakamoto je i glumac i kompozitor muzike, a pesma iz filma, “Forbidden Colours”, koju  peva Daviy Sylvian, postala je internacionalni hit. Često je sarađivao sa rediteljem Bernardom Bertolučijem (Bernardo Bertolucci) za koga je komponovao muziku u filmovima  “Poslednji kineski car” (1987), “Čaj u Sahari” (1990), “Mali Buda” (1993). Za muziku iz filma “Poslednji kineski car” Sakamoto je, uz Dejvida Birna (David Byrne) i Kong Su (Cong Su), dobio Oskara. Radio je muziku za film Pedra Almodovara, “Visoke potpetice” (1991), a proslavljeni reditelj Alejandro González Iñárritu angažovao ga je da komponuje muziku za filmove “Babel”(2006)  i “Povratnik” (“Revenant”,2015).

Sakamoto je poznati ekološki aktivista i veliki protivnik nuklearnih elektrana.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.