Za kraj sjajne 2023. stižu još dva vinilna izdanja albuma Dubioze Kolektiv

Dubioze

Za sam kraj sjajne 2023. godine u kojoj su obeležili 20 godina rada, Dubioza Kolektiv donosi još jedan vinilni duo i to albuma „Happy Machine“ i „Pjesmice za djecu i odrasle“, oba u izdanju Menarta, i uskoro će se naći u prodaji i kod nas.

 

Album „Happy Machine“ imao je možda i najteži zadatak od svih Dubiozinih albuma, a to je uslediti nakon „Apsurdistana“. Izdanje na engleskom stoga je već u prva dva koraka udarilo iz sve snage i pogodilo. „But when I taste rakija / In my head anarhia / Back to original shape / I just cannot escape from Balkans“ zagrmeli su u nastupnom singlu, i dan danas velikom koncertnom favoritu „No Escape (from Balkan)“.

Usledio je njihov, do tada, najduže pripremani videospot i to onaj za globalnu podršku piratima – „Free.mp3 (The Pirate Bay Song)“.

Dubioze„Sretna mašina“ donela je i niz fantastičnih saradnji sa velikim međunarodnim imenima kao što su Manu Chao („Red Carpet“), Benji Webbe („Riot Fire“), La Pegatina („Hay Libertad“) i sicilijanski trubački virtuoz Roy Paci (obrada klasika „24000 Baci“), a posebno se iskazao stari prijatelj benda, multitalentovani Dzambo Agusev u hitu „Boom“.

„Pjesmice za djecu i odrasle“ poslale su svoju prethodnicu u obliku singla „Himna generacije“, jednog od najvećih regionalnih hitova 2017. godine i njihovog drugog najpopularnijeg spota na YouTubeu s više od 23 milona pregleda.

Nakon Himne bend je još jednom iznenadio fanove duetom ni manje ni više, nego sa legendarnim Dinom Dvornikom u pesmi „Treba mi zraka“. Ideja o ovoj saradnji rodila se  kada se bend susreo sa svojim dugogodišnjim prijateljem Harisom Čustovićem.
Haris je započeo raditi na pesmi sa Dinom koju, nažalost, nisu uspeli završiti, i predložio je Dubiozi da je dovrše. Zajedno su je producirali i, iako donosi drugačiji zvuk od njihovog uobičajenog, ipak je ostala u stilu Dubioze Kolektiva.

Još jedan dupli pas odigran je, ovaj put sa grupom Helem Nejse i to u hitu „Pionirska“, nakon kojeg je Dubioza napravila jednostavan priručnik o tome šta je potrebno za uspeh u pesmi „Rijaliti“.
 
Nakon izuzetno uspešne prve turneje sa sedam nastupa po Meksiku, povratkom u Evropu Dubioza je rasprodala koncert u švajcarskom Zugu i na ljubljanskom FUKSI-ju. Veliku rođendansku godinu Dubioza će zatvoriti novogodišnjim nastupom u Rovinju.
 
I u 2024. najveći bend našeg regiona priprema izuzetne stvari, a prve od njih su velika turneja po Australiji i premijerno Novom Zelandu koja će trajati od 9. do 30. marta, a u sklopu koje će odsvirati jedanaest koncerata.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.